d

Kvartet klarinetista Nevski nastao je 2004. godine u Beogradu i sačinjavaju ga: Miloš Bjelica (Dipl. Prof. klarineta), Adam Bou (Dipl. Prof. klarineta), Nikola Ulemek (Dipl. Prof. Klarineta) i Đorđe Jovanović (student klarineta).  Mentor kvarteta je prof. klarineta Ljubiša Jovanović.

Koncert kvarteta je osmišljen kao svojevrsni scenografski i dramaturški performans, sačinjen od kompozicija zapadnoevropske klasične muzike, etno muzike, popa, filmske muzike, baletske muzike, itd. Tokom performansa izvođači kroz niz skečeva, putem mimike, pokreta, glume i plesa na komičan način predstavljaju muziku publici. Cilj ovog performansa je da približi umetničku muziku publici, pogotovo mladima, korišćenjem popularnih izvođačkih formi i estetike.

Takođe, ovaj koncert ima za cilj da: promeni način slušanja klasične muzike; podstakne kritičko promišljanje o estetici estrade i reality shows; isprovocira kreativno razmišljanje; i pokaže da zabava ne mora da bude vulgarna, a još manje vezana za upotrebu narkotika.

Kvartet Nevski može da se uvrsti u visoko profesionalne kamerne ansamble, što su dokazali svojim scenskim performansom i specifičnom bojom i kvalitetom zvuka. Kvartet je učestvovao na renomiranim festivalima kako u zemlji, tako i u inostranstvu: Bemus 2012; ClarinetFest 2013 (Italija); 4th Europen Clarinet Congress 2014 (Poljska). Mnogobroji koncertni nastupi uključuju izvođenja u Austriji, Švajcarskoj, Rusiji, Grčkoj, Sloveniji, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovni i Bugarskoj. Kvartet je dve puta za redom nastupao u okviru Nacionalne koncertne sezone u Srbiji 2008 i 2009 godine. Takođe, kvartet je održao preko 100 koncerta širom Srbije od kojih su mnogi bili u humanitarne svrhe.

Kvartet je bio finalista TV emisije “Ja imam talenat” 2011. godine. Prvi veliki solistički koncert Kvarteta Nevski održan je u sali Beogradske Filharmonije u decembru 2011 godine.

Prvog aprila 2013. godine u Kolarčevoj Zadužbini kvartet izvodi koncert pod nazivom “Prvoaprilsko duvanje”, a “Prvoaprilsko duvanje 2” u Ustanovi Kulture Palilula 2014. godine. “Drugoaprilsko duvanje” u Kolarčevoj Zadužbini 2015. je treći koncert posvećen promovisanju umetničke muzike i zdravog života.

Kvartet Nevski je zvanični umetnik/promoter čuvenog proizvođača duvačkih instrumenata Selmer Co. iz Francuske.